Lupa-asiat ympäristöstä-rakentamiseen

helmikuu 22, 2007

Ympäristölupa-hakumenettely-ympäristön suojelun hakeminen

Filed under: ympäristölupa-asiat — hannuv @ 2:58 pm

Soitin ympäristövirastoon ympäristönsuojelutarkastajalle, miten menetellä kun moto tulee kuusimetsään ja aivan kuusimetsän vieressä on erillinen kaunis ja vanha haavikko. Moto on aiemminkin ollut kyseisessä metsässä touhuamassa. Moton ajaessa ohi metsään heräsin ajatukseen, voisiko haavikkoa mitenkään säästää?. Kysyin ympäristönsuojelutarkastajalta tästä. Hän vastasi, että kyseinen alue on maatalousaluetta (MY), joten haavikkoa ei voida suojella. Tarkastaja ehdotti, että suojeltavan luontokohteen tai -merkin voi koettaa suojella hakemalla suojelupäätöstä paikallisen kunnan ympäristövirastosta. Kyseinen tarkastaja on paikallisen kunnan ympäristöviraston edustaja. Puhuimme myös siitä, että jos suojeltavaksi tulee alue, niin suojelua voi hakea paikallisesta ympäristövirastosta. Heräsi epäilys miksei myös maatalousalueelta voi hakea suojelua ko. haavikolle?

 • Kyseinen ympäristönsuojelutarkastaja ilmoitti, että alueen suojelua pitää hakea ympäristökeskuksesta, siis joka on vain suuntaa antava taho yhdessä seutukaavatahon kanssa. Siis antaa vain jonkinlaisia suosituksia alueensa ympäristöstä (rakentamisesta ja muusta sellaisesta yhdyskuntarakentamisesta)? Sieltä saa lomakkeet, joilla voi suojelua hakea. Tämä koskee vain kyseisen alueen maanomistajia ja tiedän, että oikeus on ulotettu vain rekisteröityihin yrityksiin, säätiöihin ja yhdistyksiin. Miksei myös viranomaisiin. Suomen ympäristönsuojelulain(YSL:n ) mukaan edes maanomistajalla ei ole valitusoikeutta eikä näin viranomaisella ole velvoitetta käsitellä edes maanomistajan suojelua koskevaa hakemusta! Hakeahan aina voi. Suojeluhakutapauksia viranomaisilla on paljon vähemmän kuin luvan myöntämistapauksia. Mahdollisesti suojelua tarvitsevia kohteita ei tiedosteta riittävästi tai niitä halutaan salata. Tästä syystä lupaviranomainen itsekään ole riittävän selvillä toimenpiteistä, joita suojelua varten tarvitaan. Kiireelliset suojelutoimenpiteet suorittaa aina pelastusviranomainen erilaisten pelastussuunnitelmien perusteella.

Toimi siis näin ympäristölupa-asiassa:

 1. Selvitä toimialueen paikallinen ympäristönsuojeluviranomainen. Ympäristölupia myöntää paikallinen ympäristönsuojeluviranomainen, virastossa oleva ympäristönsuojelulautakunta ja lautakunnassa yleensä allekirjoittajana on kunnan ympäristönsuojelusihteeri).
 2. Ota yhteyttä esimerkiksi ympäristönsuojelusihteeriin tai ympäristönsuojelutarkastajaan. Selvitä hänen kanssaan, tarvitseeko toiminta ympäristölupaa ja minkäkaltaista toiminta on. Ammattimainen ympäristöä rasittava tai häiritsevä toiminta vaatii yleensä poikkeuksetta ympäristöluvan. Luvan myöntämisen perusteena on samat säännöt kuin suojeluhakemuksissakin. Hakijoina kelpuutetaan erilaiset rekisteröidyt yritykset, yhdistykset ja säätiöt.
 3. Täytä ympäristölupahakemus ja liitä siihen tarvittavat liitteet. Toimintaa voidaan jatkaa tai se voidaan aloittaa, vaikkei ympäristölupahakemusta ole vielä käsitelty. Ympäristölupaviranomaisen toiminta perustuu suosituksiin, harvoissa tapauksissa joudutaan menemään pakkokeinoihin.

Toimi seuraavasti hakiessasi suojelua mielestäsi suojelua tarvitsevalle suojelukohteelle:

 1. Selvitä ensin onko suojeltava kohde yleiskaava-alueella. Jos on niin selvitä kunnan viranomaiselta onko kohde listattuna suojeltavien kohteiden luettelossa. Jos ei ole niin toimi nopeasti, koska silloin kohteelle ei ole suojelu-statusta. Voihan kohde sijaita sellaisella alueella, missä voidaan kaataa metsää tai missä käsitellään maa-aineksia. Yhteyttä voit ottaa tällöin osoitteeseen www.osy-rakentajat.com tai sähköpostitse infoatosy-rakentajat.com tai toimia itsenäisesti yhdessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa.
 2. Selvitä mitkä rekisteröidyt yhdistykset tai -säätiöt kyseiseen suojelutoimenpiteeseen voivat olla avuksi. Kysyä voit osoitteesta www.osy-rakentajat.com tai sähköpostitse infoatosy-rakentajat.com Tätä kautta suojelutoimenpide on huomattavasti helpompi käynnistää ja saat apua. Voimme suorittaa toimenpiteen sinun puolestasi. Riittää, kun olet tehnyt ilmoituksen.
 3. Toimi itsenäisesti ja selvitä kuka on suojeltavan kohteen maanomistaja. Saat apua ja ranta-rakentajat-rekisteristä, kiinteistörekisteristä tai kansalaisen karttapaikasta, Sopikaa yhdessä maanomistajan kanssa että haette suojelua ja ottakaa yhteyttä osoitteeseen www.osy-rakentajat.com , sähköpostitse info@osy-rakentajat.com tai siirry kohtaan 3.
 4. Toimi itsenäisesti ja hae suojelua kohteelle paikallisen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Hakekaa suojelua paikallisesta ympäristökeskuksesta jos kyseessa on alue tai isompi kohde. Hakulomakkeita saa osoitteesta www.ymparisto.fi tai kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta.
 5. Huolehdi, että antaessasi ehdotuksen suojeltavasta kohteesta sen inventointi suoritetaan. Jos koet asian hankalaksi eikä viranomainen kuuntele, asiassa monesti tulee apuun museovirasto, johon saat yhteyden osoitteesta www.museovirasto.fi tai sähköpostitse osoitteesta.
Mainokset

1 kommentti »

 1. […] kaataa metsää tai missä käsitellään maa-aineksia. Yhteyttä voit ottaa tällöin osoitteeseen http://www.osy-rakentajat.com tai sähköpostitse infoatosy-rakentajat.com tai toimia itsenäisesti yhdessä kunnan […]

  Päivitysilmoitus Kirjoittanut Luonnonsuojeluasiaa suojeltavista luontokohteista ja -alueista Oulussa « Ympäristö uutisia — tammikuu 27, 2008 @ 12:25 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.